Yhteystiedot

Puheenjohtaja

Marja-Liisa Mänttäri


Alpuan Nuorisoseuran facebook sivut


TILOJEN VUOKRAUS HINNASTO:

Perjantai-illasta Sunnuntai-iltaan: 250€
Koko päivä yli 4 tuntia: 80€
Kokous alle 3 tuntia: 20€

Pöytäliinojen pesu: 5€/kpl
Koko talon siivous: 80€
Keittiöapu: 10€/tunti

Juhlatilaisuuteen kattaus voidaan järjestää noin 80 henkilölle.

Yhteyshenkilöt:
Marja-Liisa Mänttäri puh. 0400285277
Elli Ikonen puh. 0440285297


Alpuan Nuorisoseura 1903-2013: Lyhennelmä 100-vuotishistoriikista

Alpuan Nuorisoseuran syntyhistoria liittyy 1800 – 1900- lukujen vaihteessa alkaneeseen kansallisen heräämisen aikaan. Limingan kansanopistosta 1893 omaksutun nuorisoseura- aatteen voimalla Vihantiin kauppa-apulaiseksi tullut Selma Suonenlahti (Häkkilä) perusti Vihannin Nuorisoseuran v. 1895. Muutettuaan Alpuan kylälle myymälänhoitajaksi kutsui hän koolle kylän nuorisoa ja Alpuan Nuorisoseura perustettiinkin 8.2.1903. Kylällä oli paljon nuorisoa, jotka alkoivat kaivata parempaa ajanvietettä nurkkatanssien, kortinpeluun ja juopottelun sijaan. Jäseniä seuraan ilmoittautui 20. Perustajajäseninä johtokuntaan valittiin Selma Suonenlahti, Juho Pyörälä, Juho Lumiaho, Jaakko Kankaala, Jaakko Jokilehto, Juho Maaranen, Stiina Häkkilä, Katri Helkkola ja Jenny Pyhtilä. Seura rakensi oman toimitalon jo perustamisvuonna ja toiminta lähti vireästi käyntiin. Toimintaan kuuluivat puhujaosastot, laulukuorot ja merkkikerhot sekä näytelmät ja runonlausunta. Seuralehti ”Illanvietto” on ollut Seuran oma lehti alusta alkaen. Ote v:n 1904 seuralehdestä: ”Vapaalla huutokaupalla myydään velanteko, valehteleminen, kylällä loilotus ja muu pöyryytys.”

Vapaussodan jälkeen toiminta vilkastui ja tiivistyi ja kohteeksi tuli kotiseututyö. Aate Lumiahon johdolla kotiseututyöllä saavutettiin merkittäviä tuloksia koko kunnan laajuisesti. Sotien aikana toiminta hiljeni herätäkseen uuteen nousuun kuorotoimintoineen, näytelmineen ja merkkikerhoineen 50-luvulla. 60-luvulla seuratoiminta jälleen hiljeni. Televisio ja ajanviettomahdollisuudet suuressa maailmassa vähensivät kiinnostusta nuorisoseuratyöhön. Väki muutti kaupunkeihin töihin ja opiskelemaan, kansanvalistus kotikylällä ei ollut muotia.

1970 – 80 vaihteessa löytyi kuitenkin kipinä ja nuorisoseuraveteraanit herättivät seuramme unestaan. Valittiin uusi nuorekas johtokunta, talo kunnostettiin ja toiminta käynnistyi uudelleen monipuolisena. Näytelmät, opintokerhot, juhlat ja tanssi- sekä tanhutoiminta pyörivät jälleen vilkkaasti. Vuosituhannen loppupuoli ja 2000-luvun alku on ollut tasaisen toiminnan aikaa lievine nousu- ja laskukausineen. Jäsenmäärä seurassamme on edelleen hyvä, vuonna 2013 jäseniä oli 139. Vuosien 2013 – 2014 aikana valmistuu laajennushanke, jolla wc-tilat ja keittiö saatetaan nykypäivän tasolle.

Raimo Rankinen