Alpua

Vihannin ja Raahen kuntaliitoksen myötä Alpua on osa Raahen kaupunkia 1.1.2013 alkaen. Alpua on pohjoispohjalainen, hyvien liikenneväylien varrella oleva vireä ja viihtyisä kylä. Kylä on rakentunut kauniin männikköisen harjun ympärille.

Vihannin kylälle on matkaa 13 km 88-tietä pitkin. Siellä päästään junaan. Satamakin löytyy jo alle 50 km päästä Raahesta, seutukuntamme keskuksesta. Lentokentälle Oulunsaloon tulee vajaat 80 km ja noin 85 km Ouluun, maakuntamme pääkaupunkiin. Noin 30 km päässä Oulainen tarjoaa palveluita ja työpaikkoja, saman verran ajamalla pääsee Ylivieskaan,”Oulun Eteläisen” kauppakeskittymään. Kyläämme halkovaa 88-tietä (”Malmitie”) pitkin toiseen suuntaan ajamalla pääsemme E75-tielle (”nelostie”), jo 50 km ajon jälkeen.

Nuorisoseura järjestää vuosittain sunnuntaihiihdon jonakin helmikuun sunnuntaina ja maaliskuussa täyden kuun aikaan on kuutamohiihto. Molempien hiihtoretkien määränpäänä on järvilaavu, kuivatun Alpuanjärven paikalla.

Siivoustalkoot ja äitienpäiväjuhla ovat kyläyhdistyksen ja nuorisoseuran yhteinen voimanponnistus. Alpuan kesäkisat on nuorisoseuran yksinoikeus ja elomarkkinat taas kyläyhdistyksen kasvava uusi tapahtuma kuin myös vauvajuhlat.

Syksyisin järjestetään syysretki jonnekin lähiseudulle, hiihtomajalle tai Lumijärven laavulle nuorisoseuran toimesta. Alpuan kylätalolla syksyisin järjestettävät hirvipeijaiset kokoavat kyläläiset hirvisopalle.

Kokoontumispaikkoja Alpuassa on ihan mukavasti. Meiltä löytyy Meijerinpirtti, Nuorisoseura, Hiihtomaja ja Kylätalo. Kylällä on useita yhdistyksiä ja järjestöjä, joten kokoontumistiloja tarvitaankin. Onhan kylällä myös Rauhanyhdistyksen talo omia tapahtumia varten.

Kartta linkki