Alpua Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2015

Alpua sai suuren tunnustuksen voittamalla

Valtakunnallisen Vuoden Kylän 2015-kisan yksimielisesti ja huippupisteillä

6.9.2015 Raahe-salissa vietetyssä Juhlaseminaarissa saimme kuulla perustelut valinnalle.

”Alpuassa on hyvät mekanismit lähidemokratiaan. Kylä on aktiivisesti mukana maaseutuvaikutuksia pohtineen työryhmän toiminnassa. Suuri osa vaikuttamisesta tapahtuu kuntaliitoksen myötä perustetussa aluelautakunnassa. Alpuan kylä on ollut kuntapalveluita menettävä osapuoli, mutta kylä on uudelleen järjestänyt jo tähän mennessä tarvittavista lähipalveluista. Alpualle on perustettu Alpuan kehitys ry. Alpua on ostanut koulukiinteistön, jota se hallinnoi ja parhaillaan kehittää siitä kylän monipuolista Palvelukeskusta. Päivähoito hoidetaan yksityisessä päiväkodissa, uusi kyläkauppa avattu sekä myös Posti-palvelut ovat palanneet alueelle. Kylällä on omavarainen energiayksikkö, joka tuottaa energiaa myös valtakunnan verkkoon myytäväksi. Kylän erikoisuutena yksityissektorin ja kylän yhteistyöllä hankittu sähköauto, joka on myös kylän yhteisöjen käytössä. Koko ajan kehittyvä ja toimintaansa laajentava Alpuan kylä on ansainnut paikkansa Vuoden 2015 kylänä. Näyttöä ja intoa kylän kehittämiseen on vaikka kuinka paljon. Tämä kylä on sellainen, joka innostaa muitakin kyliä. Tällaista mallia kylätoimintaan tarvitaan.”

Kiitokset sekä onnittelut kuuluvat kaikille alpualaisille!

Alpuan kylätoimintayhdistys

Suomen Kylätoiminta ry (Lokaali 2015 juhlassa palkitut)